Yeni Enerji Yönetimi Uzmanlarına sertifika...
Yeni Enerji Yönetimi Uzmanlarına sertifika...
AB’nin Erasmus Plus projesi çerçevesinde geliştirilmiş olan KOBİ’lerde Enerji Yönetimi Uzmanlık Programı Eğitimi sertifika töreninde konuşan Enerji İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Enerji verimliliği doğru kullanılması durumunda gizli bir santral durumundadır. Uygulanan tasarruf yöntemleriyle karşılanan enerji ihtiyacı yeni bir santralin maliyetinden kurtarabiliyor” dedi.
Moderatörlüğünü Sürdürebilir Kalkınma ve Çevre Derneği (SUDEAS) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ziya Söğüt’ün üstlendiği ve Dr. Müh. Mustafa Uysal’ın da konuşmacı olarak katıldığı KOBİ’lerde Enerji Yönetimi Uzmanlık Programı Eğitimi sertifika töreninde; Enerji İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mehmet Demirci, Bursa Valilik Enerji Yönetimi Birimi Sorumlusu Levent Yazıcı, DEMSİAD Başkanı Gültekin Şahintürk ve program kapsamında eğitim alan kursiyerler hazır bulundu.
KOBİ’lerde Enerji Verimliliği eğitim programına katılan 106 kursiyerin sertifika teslim töreninde konuklara konuşan Dr. Müh. Mustafa Uysal, işletmelerin enerji verimliliğinin, eğitim almış uzman kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, doğru uygulamalarla enerji maliyetlerinin düşürüldüğünü söyledi.
“YEŞİL EKONOMİ TÜM DÜNYA GÜNDEMİNDE”
Yeşil ekonomin tüm dünya sanayisinin gündeminde olduğunu ve Türkiye’nin de yeşil dönüşümde çok sayıda atılım yaptığını belirten Uysal, “Çevreyle ilgili konularda hassas olan ülke yöneticileri; çevreye duyarlı, çevreyi kirletmeyen ve koruyan ürünleri tercih ediyorlar. Bu açıdan yeşil ekonomi her sektöre ve her alana dahil olmuş durumda. Ürettiğiniz ürünler çevreye zarar veriyorsa AB’deki şirket sizi bununla suçlayıp çalışmaktan vazgeçebiliyor. Ürettiğiniz hizmet ve ürünlerin çevreye ne kadar zarar verdiğini ölçerek kıyaslamalar yapıyorsanız yeşil ekonominin çarkına girmiş oluyorsunuz. Biz zaten yeşil ekonominin kurallarına uygun şekilde üretilen ürünlerin tercih edileceğini bundan 10 yıl önce söylemiştik ve yeşil ekonomi şu an gündemimizde. Bursa sanayicisi 2019’da yeşil ekonomiye uygun üretim için bir araya gelerek, uygulamaları üretimlerin süreçlerine bütünleşmiş etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Tüm sanayicilerimizin bu yeşil ekonomiye uygun bir üretim politikasıyla hareket etmesi lazım.”
YENİ İŞ ALANLARI AÇIYOR
“Yeşil ekonominin işsizliği de belli ölçüde azaltacak çünkü yeşil ekonominin ürünleri daha çok insan emeğiyle ortaya çıkıyor. Birçok sektörü içinde barındırıyor. İşsizliğin bir çaresi olarak görülmeli” diyen Dr. Müh. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü, “Hem ülkemizde hem de dünyada yeşil ekonomi yeni bir istihdam alanı olarak öne çıkmaya başladı. Nitekim bu alanda nitelikli işgücüne çok ihtiyaç var. Fosil yakıtlardan tüm ülkeler nasıl sıyrılacağını bir bir anlattılar, deklare ettiler. Bizim ülkemizde bu konuda deklarasyonunu açıkladı, ülkemiz yenilenebilir enerji alanına geç girse de AB’nin koyduğu emisyon kıstaslarını aşmış durumda. Ülkemizin rüzgar ve güneş enerjisi alanında yapmış olduğu sıçramalar tüm dünyada izleniyor. 2018 – 2019 yıllarında elektrik enerjisinin yüzde 75’ini doğalgazdan üreten ülkemiz, bugün bu rakamı yüzde 37’lere kadar düşürdü. Bunu da güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallerinden yani kendi öz kaynaklarını kullanarak sağladı. Hem maliyetini düşürdü hem de dışa bağımlılığını azalttı” ifadelerini kullandı.
Programın açılışında konuşan moderatör Prof. Dr. Mehmet Ziya Söğüt de “Enerji verimliliği ve yönetimi tüm dünyanın sorunlarından bir tanesi. Sektörel ortalamada yüzde 30’a kadar varan potansiyeli konuşuyoruz. Bu da enerjimizi yüzde 30 kötü yönettiğimiz anlamına geliyor. Daha etkin daha verimli politikaları geliştirmeliyiz” dedi.
Program eğitimi başarıyla bitiren kursiyerlere sertifika verilmesi ile son buldu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.