Savaş gıda fiyatlarını arttırabilir

01.03.2022 - 14:51, Güncelleme: 01.03.2022 - 14:51 1591+ kez okundu.
 

Savaş gıda fiyatlarını arttırabilir

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, Şubat ayında tencere enflasyonunun Ocak ayına göre düştüğünü, ancak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın, bu iki ülkeden hububat ve ayçekirdeği ithal eden Türkiye’yi olumsuz etkilemesinden endişe duyduklarını söyledi.BURSA (İGFA) -  BUYSAD verilerine göre gerçekleşen Şubat ayı tencere enflasyonu rakamlarını paylaşırken, dünyadaki gelişmelerin gıda fiyatlarına yansımalarını değerlendirdi. Ocak ayında 14,9 olan gıda enflasyonunun, Şubat ayında 4,4 olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Dönmez, Kasım-Aralık ayında dövizdeki yükselişin Ocak ayında gıda fiyatlarına yansıdığını, ancak Şubat ayı ile birlikte piyasanın nispeten durulduğunu kaydetti. Hazır yemek sanayicileri olarak gıda fiyatlarını yakından takip ettiklerini dile getiren Başkan Dönmez gıda enflasyonunun 1 Ocak'tan bugüne kadar yüzde 18 arttığını bildirdi. Küresel gelişmelere de değinerek, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ile Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’yi olumsuz etkilemesinden duydukları endişeyi dile getiren Dönmez, Rusya’nın dünyanın önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olduğunu, Ukrayna’nın da doğalgaz sevkiyatında kilit ülke konumuna dikkat çekerek, “Maalesef,  petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın savaş nedeniyle önümüzdeki süreçte de devam etmesi endişesi yaşıyoruz. Enerji fiyatlarındaki artış, ülke ekonomilerine, dolaylı olarak da enflasyona etki ediyor” dedi. Coşkun Dönmez, Rusya-Ukrayna savaşının her iki ülkeden hububat, bakliyat ve yağlı tohum ithalatı yapan Türkiye’yi olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu da söyledi. Küresel gelişmelerden kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını belirten Dönmez, "Umarız, tarımsal ürün ithalatında yaşanması muhtemel sıkıntılar, bu ürünler farklı ülkelerden temin edilerek çözülür” dedi.

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, Şubat ayında tencere enflasyonunun Ocak ayına göre düştüğünü, ancak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın, bu iki ülkeden hububat ve ayçekirdeği ithal eden Türkiye’yi olumsuz etkilemesinden endişe duyduklarını söyledi.

BURSA (İGFA) -  BUYSAD verilerine göre gerçekleşen Şubat ayı tencere enflasyonu rakamlarını paylaşırken, dünyadaki gelişmelerin gıda fiyatlarına yansımalarını değerlendirdi.

Ocak ayında 14,9 olan gıda enflasyonunun, Şubat ayında 4,4 olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Dönmez, Kasım-Aralık ayında dövizdeki yükselişin Ocak ayında gıda fiyatlarına yansıdığını, ancak Şubat ayı ile birlikte piyasanın nispeten durulduğunu kaydetti.

Hazır yemek sanayicileri olarak gıda fiyatlarını yakından takip ettiklerini dile getiren Başkan Dönmez gıda enflasyonunun 1 Ocak'tan bugüne kadar yüzde 18 arttığını bildirdi.

Küresel gelişmelere de değinerek, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ile Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’yi olumsuz etkilemesinden duydukları endişeyi dile getiren Dönmez, Rusya’nın dünyanın önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olduğunu, Ukrayna’nın da doğalgaz sevkiyatında kilit ülke konumuna dikkat çekerek, “Maalesef,  petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın savaş nedeniyle önümüzdeki süreçte de devam etmesi endişesi yaşıyoruz. Enerji fiyatlarındaki artış, ülke ekonomilerine, dolaylı olarak da enflasyona etki ediyor” dedi.

Coşkun Dönmez, Rusya-Ukrayna savaşının her iki ülkeden hububat, bakliyat ve yağlı tohum ithalatı yapan Türkiye’yi olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu da söyledi. Küresel gelişmelerden kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını belirten Dönmez, "Umarız, tarımsal ürün ithalatında yaşanması muhtemel sıkıntılar, bu ürünler farklı ülkelerden temin edilerek çözülür” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.