Bursa Bilecikliler Derneği’nden Pazaryeri İlçesine Destek
Bursa Bilecikliler Derneği’nden Pazaryeri İlçesine Destek
Şerbetçi otu yeni bir üründe daha hammadde olarak kullanılmaya başlandı. Kozmetik ürünleri kullanıcıları da artık şerbetçi otu kolonyası tüketebilecekler.
Kuru meyvesinin kaynatılarak demlenmesi ile elde edilen ve insanı sakinleştirici özelliğe sahip olan çayının tüketilebildiği gibi, alkolsüz ve alkollü içecek üretiminden, ekmek mayasına kadar çok çeşitli alanlarda hammadde olan şerbetçi otunun kullanıldığı endüstrilere biri daha eklendi. Şerbetçi otu yeni bir üründe daha hammadde olarak kullanılmaya başlandı. Kozmetik ürünleri kullanıcıları da artık şerbetçi otu kolonyası tüketebilecekler.
Bursa Bilecikliler Derneği Başkanı Erdoğan Mısırlı ve yönetim kurulunun desteğinin yanı sıra yönlendirmesi ile kozmetik sektöründe faaliyet gösteren bir firma, şerbetçi otundan elde ettiği esansı, ürettiği kolonyalarda kullanmaya başladı. Firma elde ettiği başarıyla, Bilecik ili Pazaryeri ilçesinde tarımsal üretimi gerçekleştirilen şerbetçi otunun, geleneksel olarak kullanıldığı endüstrilerden farklı bir alan olan kozmetik sektöründe yer almasına olanak sağladı. Firma tarafından gerçekleştirilen AR-GE çalışmaları neticesinde artık “ Pazaryeri Şerbetçi Otu Kolonyası” olarak tüketicilere sunuldu.
Türkiye’de ilk defa üretilen ve satışa sunulan ürün ile ilgili olarak Bursa Bilecikliler Derneği Başkanı Erdoğan Mısırlı bir açıklamada bulundu. Pazaryeri ilçesinde yaşayan çiftçilerin yarım asrı aşkın bir zamanda elde ettikleri üretim kültürü ile yüksek kaliteli şerbetçi otu üretimi gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Şerbetçi otu bitkisinin farklı özelliklere sahip olduğunu belirten Mısırlı, bu farklı özelliklerinden dolayı üretimi belli yasal izinler çerçevesinde ve bu izinlere bağlı olarak belli bir alanda yapılmakta olduğunu kaydetti. Bu nedenle şerbetçi otu üretimine yöresel olarak Türkiye’de sadece Bilecik ilinin Pazaryeri ilçesinde izin verildiğini ve bu izne dayanarak tarımsal üretiminin gerçekleştirildiğini bildirildi. Dünya’da Macaristan, Slovakya, Almanya gibi pek çok ülkede üretiminin gerçekleştirildiğini ve bu ülkelerde Türkiye’nin aksine üretimin her geçen yıl arttığını ifade etti.
Dernek Başkanı Mısırlı, endüstriyel bir bitki olan şerbetçi otunun Pazaryeri’nde üretilen çeşitlerinin ulusal ve uluslararası piyasada büyük rağbet gördüğünü de aktardı. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan olumsuz pazarlama politikalarının, Pazaryeri’ndeki üretim alanlarının daralmasına neden olduğu ifade etti. Şerbetçi otunun ticari anlamda kullanım alanın çok geniş olduğunu vurguladığı konuşmasında, çeşitli sektörlerde hammadde olarak kullanılmasına rağmen Türkiye’deki en büyük alıcı kurumun Anadolu EFES Grubuna ait olan TARBES Tarım Ürünleri ve Besicilik San. ve Tic. A.Ş. olduğunu belirtti. İlçedeki çiftçilerden aldığı bilgiye göre TARBES’in sözleşmeli çiftçi sayısının azaltılmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünün anlaşıldığını ifade eden Başkan Mısırlı “ Bilecik ilinin Pazaryeri ilçesinde yaşayan halkın en büyük gelir kaynağı olan şerbetçi otu ekili alanların azalması, ilçede var olan işsizlik ve göç sorununu daha büyüteceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, Pazaryeri için yaşamsal öneme haiz olan şerbetçi otu bitkisinin alternatif kullanım alanlarını konusunda çeşitli arayışlara girdik. Bu arayışımıza Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin’in de katkı verdi. Süreç sonunda bu endüstriyel bitkinin kozmetik alanında kullanılabileceği konusunda olumlu sonuçlar edindik. Bu sonuçların ilk örneği olan Pazaryeri Şerbetçi Otu Kolonyasının tüketicilerin kullanımına sunulmasına Bursa Bilecikliler Derneği Yönetimi olarak vesile olmaktan büyük mutluluk duymaktayız” dedi.
Bilecik ili ve ilçelerinin ekonomik kalkınmasına katkı koyacak her türlü faaliyete dernek olarak destekleyeceklerinin belirten Başkan Erdoğan Mısırlı konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Sosyo – ekonomik kalkınmanın üretimden geçtiğine inanıyoruz. Pazaryeri ilçemizin yarım yüzyılı aşkın bir dönem içerisinde elde ettiği ve gerçekten önemli mesafe kat ederek kaliteli ve ticari anlamda başarılı oldukları şerbetçi otu bitkisinin üretim alanlarının daralmasını ve sonrasında da üretim faaliyetlerine son verilmesini hiç arzu etmeyiz. Biz inanıyoruz ki Pazaryeri ilçesinde yaşayan hemşerilerimizin üretme gayretlerine, başta Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuncay Özilhan olmak üzere Anadolu EFES Grubu yöneticileri de, gruba bağlı ve şerbetçi otu üretim kültürünün Pazaryeri’ne yerleşmesinde, bu günlere gelmesinde büyük ve önemli hizmetleri olan TARBES Tarım Ürünleri ve Besicilik San. ve Tic. A.Ş.’nin yöneticileri de var olan desteklerini arttırarak sürdüreceklerdir” dedi. Dernek Başkanı Erdoğan Mısırlı konuşmasının sonunda, Bursa İli Bilecikliler Derneği adına ilçeye ticari anlamda değer katacak olan yeni ürünün araştırma, gelişme ve üretiminde yer alan Nesrin Kolonyaları Firmasının yöneticisi Serkan Değirmenci’ye ve Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin’e teşekkür etti. Sözlerini, Bilecik iline ve ilçelerine değer katacak, üretimi canlandıracak ve teşvik edecek, ürün çeşitliliği ile istikrarlı bir şekilde hizmet verecek gelişmeye her türlü çalışmaya destek vereceklerini” ifade ederek bitirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.